Ons gezin anno 2038

Cohousing Windsong, BC, Canada

Het is de Dag van het Gezin, 2038

Wat is een gezin vandaag in 2038? Wie leeft er allemaal samen onder één dak? De antwoorden op die vragen zijn de erg veranderd de laatste eeuw.
Begin 20e eeuw leefden verschillende familiale generaties samen onder één dak.
Nadien werd de norm: één gezin onder één dak.
Eind 20ste eeuw zag men allerlei nieuwe gezinsvormen, waarbij meerdere gezinsleden soms gedeeld werden onder meerdere daken.
Cohousing Windsong, BC, Canada
Begin 21e eeuw zocht men terug nieuwe manieren om die vroegere solidariteit onder 1 dak over de nauwe gezinsgrenzen heen terug op te zoeken.
‘Gelijkgestemden’ gingen steeds meer samen onder 1 (groot) dak wonen: gaande van kangoeroe-wonen met meerdere generaties binnen één familie, gemeenschapshuizen met vrienden of kennissen, cohousing projecten met een bonte diversiteit aan bewoners of juist voor één doelgroep zoals senioren of alleenstaande vrouwen, tot co-living arrangementen voor jonge, mobiele mensen.
Die nieuwe collectieve woonvormen zorgden er ook voor om naast woonruimte ook allerlei zaken te delen (gereedschap, wasmachines, tuin, auto’s, etc..), samen zaken te maken (co-working, …) en samen te eten. Wat we nu vooral zien als nieuwe trend is dat deze gemeenschapshuizen, cohousings etc…nu ook steeds meer zorgen voor opvang van tijdelijke passanten zoals (klimaat)vluchtelingen, toeristen, maar ook studenten of jongeren die even opvang nodig hebben.
Vandaag in 2038 woont al meer dan 30 % van de bewoners van Betergem in een collectieve woonvorm. De term “gezin” is vervaagd. De vele kinderen die vandaag in Betergem onder één dak wonen met allerlei “buren” beleven hun “gezin” totaal anders als de kinderen van 20 jaar geleden. Er zijn veel meer mensen die op die manier één of andere rol spelen in hun opvoeding dan begin 21ste eeuw…. Of hoe de Dag van het Gezin (15 mei) ook in praktijk niet zo ver af ligt van de Dag van de Buren (25 mei)
Beiden mogen gekoesterd worden in 2038, en in 2018!

Leave a comment